Rátajú alebo nerátajú banky daňový bonus do príjmu žiadateľa o hypotéku?

Ak sa chystáte požiadať o hypotekárny úver, možno sa pýtate, či banky zohľadňujú daňový bonus pri výpočte vašich príjmov. Táto otázka je dôležitá, pretože môže ovplyvniť vašu schopnosť získať úver. Prečítajte si môj článok a zistite, ako to v skutočnosti funguje.

Čo je daňový bonus?

Daňový bonus je finančná výhoda, ktorú poskytuje štát občanom na základe určitých kritérií. Na Slovensku je daňový bonus často spojený s deťmi, kde rodičia dostávajú určitú sumu peňazí za každé dieťa. Tento bonus je často zohľadňovaný pri výpočte príjmov. Na jedno dieťa môže byť toto zvýhodnenie suma až 140 eur.

Ako banky rátajú príjmy?

Banky pri posudzovaní žiadosti o hypotekárny úver berú do úvahy rôzne faktory. Medzi tieto faktory patrí aj výška príjmu žiadateľa. Príjmy môžu byť z rôznych zdrojov, vrátane mzdy, podnikania, prenájmu nehnuteľností, dôchodkov a ďalších. Nie všetky banky však berú do úvahy daňový bonus. 

Prečo je to tak?

Nie všetky banky rátajú daňový bonus do príjmu žiadateľa o hypotekárny úver. Niektoré banky ho berú do úvahy, iné nie. Je dôležité preto mať dobrého poradcu, ktorý vie tieto podmienky a nasmeruje vás na ponuky, ktoré budú pre vás najvhodnešie. Rozdiel v poskytnutom limite hypotéky, tak môže byť až 26.880 eur.

 

porovnanie

 

Odporúčam klietom, aby si nechali urobiť viacero ponúk. Je bežné že klient siahá najprv po svojej banke, ktorá môže byť práve tá, kde daňový bonus nevstupuje do hodnotenia príjmu. Tým môžno klient môže získať skreslené informácie, aká je jeho maximálna výška objemu pre poskytnutie hypotéky. Práve na základe takéjto informácie sa veľa klientov rozhoduje, do akého limitu si môžu hľadať nové bývanie.

Ako hovorím ja: "Cesta k hypotéke môže byť jednoduchá. Ak sa obrátiš na odbotníka, hypotéka je len spôsob."

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť, kontaktujte ma prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke.

Teším sa na našu spoluprácu!

Ing. Miroslava Fialek
Autor: Ing. Miroslava Fialek

Som tu, aby som vám poskytla osobnú pozornosť a odborné vedenie, ktoré potrebujete. Teším sa na spoluprácu s vami a na to, ako vám môžem pomôcť dosiahnuť vaše ciele v oblasti nielen hypoték.

Potrebujete poradiť?
Vyplňte formulár, rada Vám pomôžem.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie